22.09.2015

На петтата работилница за плетење и везење Креативките вклучени во оваа група учеа да плетат зураф. Овој стар женски занает е многу тежок и макотрпен за работа но затоа пак ракотворбите се многу барани и скапи за продажба.
Обучувачката Соња Пљакова на Креативките детално им ја претстави оваа техника која не е плитво или везиво туку претставува ткаење. Се работи со три прсти додека во едната рака се држи чунче (мала алатка од пластика) на која се мота конецот. Зурафот се работи по шема или сопствена идеја а изработеното може да послужи како моден детал на женски фустани како и на покривки за домакинство.
Креативките беа фасцинирани и со задоволство ја изучуваа техниката.

 

Најново